donderdag 6 februari 2014

Balansverslag

Balansverslag

Welke literaire boeken spraken je bijzonder aan en waarom? Geef voorbeelden en argumenten.
Een boek dat mij heel erg aansprak was ‘De Tweeling’ van Tessa de Loo. In dit boek de relatie beschreven tussen twee zussen die gescheiden zijn door oorlog. De Hollandse Lotte staat wantrouwend tegenover de Duitse Anna en raakt hiermee een gevoelig punt: de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. De schrijfster heeft beide levens heel mooi beschreven: Lotte heeft in de oorlog geleden, maar Anna net zozeer als een ‘gewone Duitse’. Daarbij is de roman vlot geschreven en is het voor iemand die in WOII geïnteresseerd is, zoals ik, een heel mooi boek om te lezen.


Een ander boek dat ik heel mooi vond om te lezen was 'Nooit meer slapen' van Willem Frederik Hermans. Het boek over een tocht van de hoofdpersoon sleepte me mee op reis. Ik voelde mee met zijn angsten en zijn somberheid, en hoewel dat wel een beetje depressief was, vond ik het toch erg knap geschreven. Voordelen waren ook de korte hoofdstukken, over het algemeen een makkelijke schrijfstijl en de realistische weergave.

Welke literatuurlessen zijn belangrijk voor je geweest? Om welke redenen? 

Ik denk dat ze allemaal wel belangrijk zijn geweest voor mij. In de literatuurlessen leert men toch meer dan men zomaar op het internet kan vinden. Door alle lessen heb ik ook een beter beeld van de boeken, hun stromingen en andere kenmerken. Dit vind ik erg prettig, omdat ik vaak de boeken dan beter begrijp.

Welke ervaring(en) met literatuur hebben absoluut weerstand opgeroepen? Hoe verklaar je die weerstand? Wanneer je bijvoorbeeld iets saai vond, kwam dat volgens jou door een gebrek aan kwaliteit van de schrijver of door jouw manier van lezen?

Ik vond Max Havelaar een heel lastig boek om doorheen te komen. Het is op sommige punten nogal langdradig en dan vond ik het erg lastig om door te blijven lezen. Waar ik normaal best snel een boek uit heb, heb ik over dit boek een lange tijd gedaan. Het lukte me ook vaak niet om meer dan een paar bladzijdes te lezen, wat ik erg vervelend vind. Uiteindelijk is het zeker wel een mooi boek, maar in combinatie met o.a. tijdsdruk was het niet zo fijn om dit verplicht te moeten lezen. Als ik er een volgende keer voor ga zitten, waardeer ik het waarschijnlijk meer!
Met de andere boeken heb ik niet heel erg veel problemen gehad tijdens het lezen. Soms zat ik wel op een punt dat ik heel even vast liep, maar dit heeft nooit echt weerstand bij mij opgeroepen.

Ben je in de loop van de tijd dat je met literatuur bezig was er anders naar gaan kijken? Probeer die ontwikkeling bij jezelf vast te stellen. Geef voorbeelden van wat je nu beter kunt. Kijk voordat je je antwoord formuleert nog eens terug naar je leesautobiografie.

Ik denk dat ik zeker anders naar literatuur ben gaan kijken. In de 4e klas begon ik met een boek uit leesniveau 3 en uiteindelijk heb ik zelfs een boek uit leesniveau 6 gelezen. Ik ben dus steeds moeilijkere boeken gaan lezen, en daarbij ben ik ook duidelijker verbanden gaan zien. Daarbij kon ik in de 4e klas ook moeilijk een boek lezen waarin het verhaal wat droger was; inmiddels is dit wel veranderd. Een Nagelaten Bekentenis en Godenslaap had ik in de 4e klas niet kunnen lezen en ook niet kunnen verwachten dat ik ze wel zou gaan lezen!

Loop je blog nog eens door en stel vast waarmee je uiteindelijk al dan niet tevreden kunt zijn, waar het gaat om je aanpak bij het werkproces en je studievaardigheden. Geef voorbeelden. Met welke werkvormen kon je goed uit de voeten, met welke niet? Waarom?

Als ik mijn blog nog eens door loop, ben ik best tevreden met de verslagen. Ik merk dat ik vaak de algemene leesverslagen heb gemaakt, behalve als er een andere opdracht gemaakt moest worden. Ik denk dat ik dit gedaan heb, omdat ik zo een algemeen beeld kreeg van het boek, maar er ook dieper op in ging. Daardoor kan ik het boek beter begrijpen en is het makkelijker voor mij om hierover te vertellen.
Een opdracht die me heel erg aanspraak, was de groepsopdracht. Bij deze opdracht kreeg je goed de mogelijkheid om met anderen over het boek te praten. Zo kreeg je inzicht wat anderen dachten en naar ieders ideeën luisteren. Iedereen had andere gedachten over het boek en het was zeer interessant om hierover te discussiëren.

Welke plaats denk je dat de literatuur in het vervolg van je leven te kunnen geven?

Ik hoop dat het in mijn latere leven nog zeker een belangrijke plaats zal hebben. Ik kan het natuurlijk niet met zekerheid zeggen, omdat ik ook nog niet weet wat er later zal gebeuren, maar ik denk wel dat literatuur belangrijk is. Sowieso hou ik al heel erg van lezen en daarbij wordt je algemene kennis wordt vergroot. Ik hoop dus dat ik in de toekomst de mogelijkheid zal hebben literatuur te blijven lezen.

Welk advies heb je voor je literatuurdocenten?

Eigenlijk niets: ik vind dat we de afgelopen jaren goed literatuurles hebben gehad. We zijn telkens gepusht om te blijven lezen, wat ik op dat moment waarschijnlijk niet zo leuk vond, maar toch ben ik daar wel blij mee: ik heb nu een mooie boekenlijst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten